Eldre bil med manuell choc

I dag blir det ein liten oppdatering ang stoffskiftet, sånn passe privat, men mest håper eg at det kan vere til nytte for andre, det er derfor eg skriv om det, ellers hadde eg ikkje hatt det store behovet å fortelle om det.

I sommar har eg følt meg som denne elva her, som berre flyt med strømmen og skikkelig kosar seg på si ferd. Kroppen har spelt på lag og har har godt av å få påfyll med jern, b-vitaminer, selen og anna den hadde lite av. Likevel veit eg at kroppen har lite av det eine hormonet i skjoldbrukskjertelen som heiter fritt T3 og som er kjempeviktig å ha nok av for blant anna energien i kroppen. Levaxinen som er medisinen eg brukar skal gi skjoldbrukskjertelen fritt T4 og så skal kroppen omdanne til fritt T3 sjølv. Det klarer ikkje kroppen min å gjere i tilstrekkelig grad.
Eg har hatt lavt stoffskifte sidan eg var 14 år og opererte bort delar av kjertelen etter arvelig struma. For meg er medisin livsviktig, utan den vil eg sakte, men sikkert bli kjempesjuk og på eit eller anna tidspunkt ikkje klare å overleve.
Tilbake til overskrifta, for med lavare temperaturar i lufta og frostnetter, så fungerer ikkje kroppen optimalt lenger. For oss som tok sertifikatet på 80tallet og køyrde gamle bilar med manuell choc, så er det akkurat slik kroppen føles no. Eg er iskald, og kroppen står å kinna etter energi, men den klarer ikkje å få tak på den. Eg tenke at hormonet fritt T3 er chocen og den vil ikkje gi nok energi til å starte kroppen min skikkelig. Med ein bil ville du tenkt verksted, eller bytte den ut kanskje, men kva så med ein kropp som skal vare heile livet?

Lavt stoffskite er ein kvinnesjukdom og kva er typisk for akkurat det, jo lite kunnskap og lite forskning og det typiske svaret når du ikkje føler deg frisk? Du må berre leve med det, vi har ikkje meir å tilby. Det er ikkje legen sin feil, for han kan ikkje meir, men det er heile systemet og kva dei er opplært til å kunne. Fastlegen har ein medisin å tilby til oss med lavt stoffskifte og den heiter Levaxin. Det er ganske utrulig.
No veit eg så mykje meir. Det finnes ein medisin som heiter Liothyronin som styrer fritt T3, men dei fleste fastlegane skriv ikkje ut den utan å henvise til endo. Så veit eg også at før den syntetiske medisinen kom på markedet fans det ein medisin som har samlenavnet NDT, det er for eksempel Armour eller Erfa og er utvunne fra skjoldbrukskjertelen til svin. Den inneheld alle hormona som kjertelen treng, men veldig få lega har høyrt om den sjølv om det er eit reseptbelagt legemiddel. Her i Norge må det til og med søkes om fritak for å få skrive den ut og du må betale heile kostnaden sjølv. Det er den medisinen som Hillary Clinton brukar også. Levaxin har virketid i kroppen i opptil 30 dagar, Armour  f eks må tilføres i jevne doser utover døgnet og mange har fått eit nytt liv med den medisinen.
Om eit par veker skal eg på foredrag med ein som er veldig flink på alle disse stoffskiftehormona, så får eg lære endå meir før eg går til fastlegen og startar på vegen vidare. At fritt T3 må opp er det ingen tvil om, så får eg sjå kva måte det blir på. Det er spennande å ta kontrollen over eiga helse og kunnskap er viktig

16 kommentarer

fruensvilje

25.10.2016 kl.09:50

her var det mye jeg ikke viste,men godt du har innhentet deg rikelig med kunskap.I norge går det desverre tregt med mange typer medisiner som er helt vanlige i andre land,får håpe du får mye nyttig lærdom på foredraget og att du kanskje kan få en medisin som er bedre enn den du bruker i dag ) lykke til

venkesstrikk

25.10.2016 kl.10:28

fruensvilje: Tror legene vil "slite" fremover med pasienter som lærer seg om egen sykdom og som vil ta mer ansvar for egen helse. Mange pasienter finner seg ikke i år bare være sånn passe frisk, de vil være optimal og tar tak i egen sykdom. Spennende spør du meg. De syke snakker sammen o forum på nettet og lærer av hverandre

gretashobby

25.10.2016 kl.13:55

Masse masse lykke til. gleder emg til å høre mer kossen det går.

venkesstrikk

25.10.2016 kl.14:02

gretashobby: Det er veldig spennende, takk skal du ha!

Sonja

25.10.2016 kl.13:57

Spennende å høre mer om dette. Takk for at du deler dette med oss.

Min kropp gikk i dvale for flere år siden. Jeg orker ikke noe som helst. Det å dra seg på jobb er alt jeg klarer å presse meg til. Og litt gåturer i helgen. Men så lenge det ikke var borelia, gjør ikke legen noe mer.

venkesstrikk

25.10.2016 kl.14:02

Sonja: Har du sjekket stoffskiftet? Å ha nok av vitaminer og mineraler er også viktig. Jeg har begynt å få med utskrift av prøvesvar og følger med på hva min kropp trenger. Å ha nok ferritin og B12 er som natt og dag for meg. Lite av det kan gi samme symptomer som lavt stoffskifte og sender kroppen i dvale.

Sonja

25.10.2016 kl.14:09

Tror aldri stoffskifte ble sjekket.

Da skal jeg sjekke om multivitamiene inneholder dette. Takk så mye!

tepausen.blogg.no

25.10.2016 kl.17:37

Flotte bilder men det første var bare nydelig. Det ligger mye vann som renner nedover. Kronisk energi som renner og renner. Påfyll hele tiden. Det er det bildet sier til meg.

venkesstrikk

25.10.2016 kl.17:40

tepausen.blogg.no: Så fint å høre! Påfyll av energi er en nødvendighet

tepausen.blogg.no

25.10.2016 kl.17:45

Ja det er det, enormt viktig å fylle på kroppsbattereiene før de er helt utladet

frodith

25.10.2016 kl.18:58

Jeg har operert bort hele skjoldbruskkjertelen, og er som deg avhengig av medisiner. For de var usikre på om det var kreft i den, og tok den derfor. Det var IKKE det. Men bedre å bli kvitt den. Den laget jo ikke det den skulle uansett :-D

venkesstrikk

25.10.2016 kl.19:18

frodith: De trodde det kunne være kreft med meg også, men det var det heldigvis ikke. Håper du er bedre medisinert enn det jeg har vært opp gjennom åra

frodith

25.10.2016 kl.19:24

Jeg fikk det jo i voksen alder. Og de bestemte seg liksom for et nivå, og fikk meg dit.. Og nå er jeg vel der fremdeles, men jeg tenker at de kanskje burde sjekke om jeg ligger der stabilt. Ingen som har sjekket noe etter jeg begynte med pillene.. Men jeg føler meg jo grei :-)

venkesstrikk

25.10.2016 kl.20:11

frodith: det er viktig å ta prøver minst en gang i året og følge med selv også. Det viktigste er jo å føle seg bra og da er det viktig å vite hvordan en ligger an om formen skulle bli verre. Har alltid bare hørt at jeg er innafor, men kroppen har slitt med energien og det har ikke vært optimalt for min kropp. Siden jeg var 14 år når jeg ble operert var det jo banskelig for meg å vite hvordan en normal kropp skulle være og jeg skjønte ikke at stoffskiftet hadde dkylden. Heldigvis slutter en aldri å lære!

Margrethe

25.10.2016 kl.19:44

Masse her som jeg ikke ante..... har godt av å vite litt om dette også! Takker <3

venkesstrikk

25.10.2016 kl.20:04

Margrethe: Etter 36 år var det jammen på tide at jeg lærte litt mer jeg også. Viktig å kunne leve optimalt og ikke bare subbe rundt på sparebluss. For første gang siden mai takket jeg nei til tur på fjellet i kveld. Sliter med frost og lite energi i dag, men satser på at det jeg har lært gir resultater når jeg får gjennomført det. Hormoner er komplisert og styrer så mye i kroppen.

Skriv en ny kommentar

hits